Augustus 2008 (geschreven door Conny Busstra)

Wat is het hier koud zeg en wat was het daar lekker warm. 19e zij we vertrokken met de bus van Hans en Henriet. Alles zeer goed en strak gepland, maar helaas dan toch weer van alles op het laatste moment. Een bende in huis en oh ja, waar is m’n zonnebril? De checklist kwijt... Je kent het wel misschien. Maar goed, ik had nachtdienst, dus heb overdag geslapen we kunnen nu dus lekker 's nachts rijden.
Toch wel een eind rijden als enige chauffeur, maar een dutje halverwege doet wonderen. Mooi op tijd komen we aan. Bij de Kroatische grens moeten we even aan de kant, uitleggen dat alle spullen oud en gedoneerd zijn en voor het asiel en we mogen doorrijden.
Eerst hebben we alles uitgeladen bij het asiel. Het was leuk iedereen weer zien, en man! Wat ging er veel in die bus!

Dan door naar Agneza en Jelena die op het land wat ze gekocht hebben de rommel aan het opruimen zijn. We helpen ladingen glas, kleding, flessen (er heeft daar zeker een alcoholist gewoond) papier, ijzer, en afval van jaren opruimen. Bij elke oude schoen die we uit de grond trekken zijn we bang dat een half vergane eigenaar hem nog aan heeft. Gelukkig valt dat mee.

Op weg naar het huis van Agneza en Jelena hebben we natuurlijk weer nieuwe honden en katten gevonden langs de weg. De meiden durven hun huis bijna niet meer uit, uit angst voor nog meer dierenleed.

We rollen bij Nela thuis (de oprichtster van het asiel) het bed in. Ook daar is een nieuwe hond door mensen over het hek gegooid. De hond vertrouwt ons nog voor geen cent maar dat zal in de loop van de week beter worden.

 

kroatie 3 064

's Morgens om 7 uur op om naar het asiel te gaan. In het asiel veel bekende koppies. Onbegrijpelijk dat die leuke pups van de vorige keer nu groot zijn en niet geplaatst. Vreselijk om te zien dat ze nu ook het asielgedrag vertonen. Een zwarte pup met knokige poten loopt wat afzijdig en verdrietig te kijken. Hij kan niet op tegen de druktemakers die om het hardst tegen je op springen. Ik pak hem op en hij klemt zich tegen me aan en peutert mijn oorbel eruit en ik ben helemaal verkocht. De rest van de week plakt hij aan me vast.
Voor het asiel maken we een afscheiding waar we elke dag de 6 kleinste pupjes loslaten die daardoor voldoende aandacht krijgen, ze zijn zoooo lief!

kroatie 3 114

Paul repareert de nodige daken in de brandende zon en ziet een beetje groen als een stuk of 10 joekels van ratten alle kanten opschieten.
Binnen ga ik het beton schoonspuiten met de hogedrukspuit. Daarna verf ik het met betonverf zodat het wat makkelijker schoon te houden is.

kroatie 3 099

 Ook heb ik de kattenverblijven uitgemest en de gedoneerde krabpalen en speeltjes en prachtige nieuwe kattenbakken neergezet, het isprachtig! We werden er met z'n allen helemaal blij van. Tanja (beheerster van het asiel) noemt het nu de kattenhemel.

 

Er is weer een nieuwe hond bij Nela in de tuin gegooid, aangereden en kan nauwelijks lopen. Maar wat een lieverdje! Jammer genoeg laat hij het niet toe als we hem willen aaien.
De dagen daarop hebben we veel schoon gemaakt en geknuffeld.
Er is steeds een vreselijk gebrek aan kranten in het asiel dus we gaan op zoek naar papiercontainers die niet op slot zitten en ja we vinden er één. We duiken er in (tot grote verbazing van de plaatselijke bevolking) en wat je dan niet allemaal aantreft. Ach die katten maakt het niet uit dat ze op een pornoblaadje poepen.


We raken nog een hond kwijt en vinden 'm kilometers verder weg weer terug, gezellig met een mevrouw meegelopen. Een poedeltje wordt geadopteerd maar dezelfde dag nog teruggebracht en door de andere honden aangevallen en halve oor eraf gebeten. Een maanden geleden geplaatste hond loopt sterk vermagerd op de weg, bij navraag zegt de vrouw dat ze dacht dat haar man hem terug had gebracht naar het asiel en gooit de hoorn er weer op.

kroatie 3 051
We proberen een Dalmatier te vangen die in een maïsveld loopt en waar de meiden al een nieuw baasje voor hebben gevonden, maar hij lust het sederende goedje in de worst niet en spuugt het allemaal weer uit. De eigenaar van het hondje waar hij steeds achter aan loopt dreigt hem dood te schieten als hij niet snel gevangen wordt, maar het dier heeft geen honger dus wat te doen?
Hadden we maar een verdovingsgeweer..

In het asiel vermoord ik per ongeluk met het verschuiven van een hok tientallen jonge muisjes hè bah zielig. Één overleeft en woont nu bij de meiden in z'n eigen hokje, jelena maakt met de blender hamstervoer fijn en Stuart eet nu uit haar hand, hij sleept met 1 pootje maar lijkt het nu wel naar z'n zin te hebben.

kroatie 3 112

Zo vliegt de week om, hecht ik me veel te veel aan menige hond en kat en moeten we de terugreis al weer voorbereiden.
Ik besluit een haarbal van een hond mee te nemen die in het asiel geen leven heeft. Fluffy doop ik hem. Ook het poedeltje is niet meer veilig en is door Nela in bad gedaan wordt nog goed nagekeken en gechipt en mag ook mee. Paul noemt haar Tiffany haha. De andere honden die mee gaan zijn Jerry en Betssy. Jerry is al geplaatst in Nederland en Betssy gaat in de opvang in Utrecht.

Jelena rijdt mee terug naar Nederland want met de auto vol beesten vind ik één chauffeur te weinig. Om half elf ’s avonds gaan we op pad. Inladen, afscheid en daar gaan we weer.
Bij de Kroatische grens no problem, dan Slovenie. Het mannetje in uniform besluit zijn macht te misbruiken. Jelena en ik halen alles uit de kast, nou ja bijna alles, maar niets mag baten we moeten wachten op een dierenarts of een andere grens over. Hij lult nog wat over taxvalue 50 euro per hond maar als we daar om lachen houdt hij er over op.
7 uren wachten of 4 uren omrijden. We besluiten naar de andere grens te gaan... Waar ze ons gewoon door laten.
De dieren houden zich prima. We kunnen om de beurt achterin knuffelen en laten drinken en we laten ze plassen. Ook de transfer bij de opvangfamilies gaat goed dankzij de tomtom.
Jerry wordt opgehaald in Arnhem en Betssy afgegeven in Utrecht. We halen opgelucht adem als we thuis zijn na bijna 24 uur.

Het is leuk om met Jelena rond te rijden. Even ons kikkerlandje door haar ogen te zien. Dan ben je toch weer blij met ons landje waar het allemaal toch wel goed geregeld is.
Thuis gaat het wonderwel prima met de nieuwe opvangers.

 

Terug naar overzicht