Verslag augustus 2012  (Door Petra Plasterk)

 

Dinsdagavond om 7 uur waren Annemiek en Rianne bij mij thuis, met beiden een klein tasje met bagage.
We hadden van Conny begrepen dat er zoveel belangrijk spul mee moest dat we maar weinig aan het uiterlijk van de vrouw konden denken. Dat hebben wij dus alle drie braaf gedaan. Ik had wel een tas met boodschappen gekocht voor onderweg en het ontbijt voor de volgende morgen. (bleek voor een weeshuis).

Bij de opslag in Koekange aangekomen, was de reden van het kleine tasje duidelijk.

033

3 enorme gereedschapskoffers van Paul en een stapel benches voor de vóór- en nazorg bij castratie en sterilisatie en 2 tassen met steriel materiaal.

034

037

De Volvo (dat is heel iets anders dan…de auto) de Volvo hing zwaar naar achter, maar vol goede moed, de CD speler vol met goede CD’s  zijn we gaan rijden.

035
Rianne en ik rijden, Paul is ter informatie over wat we aan kunnen treffen en ter ieders vreugde en vermaak en Annemiek valt in slaap op de tas met broodjes, camembert en bananen, met alle gevolgen van dien.

’s Morgens om ongeveer 10 uur bij het asiel. Kennis maken, handen schudden eerste indruk, bak koffie en dan naar het hotel ‘Bumbar’.
Daar was de kamer nog niet klaar om ons om te kleden dus koffie, peuk en wachten.

We willen eigenlijk allemaal meteen aan de slag….zijn doeners dat is duidelijk. Aangekomen bij Spas een rondleiding van Paul gehad.
Na ¾ van het asiel wilden we er wel even tussenuit. Even rust, even laten zakken.
Eerste indruk: wat een zooitje, de honden zien er goed uit, de stank valt ons mee en dat geblaf tja……

012

013

Paul is boos en gefrustreerd. De plek waar het puppyverblijf gebouwd gaat worden ligt er nog net zo bij. Niet opgeruimd, niet leeggehaald, niet afgegraven met andere woorden we kunnen er helemaal niets beginnen..

P1080956

P1080959

Ook wij zitten maar in de vóórruimte van het asiel waar vele mensen koffie drinken, roken en niets doen. Een paar mensen rennen heen en weer en werken zich uit de naad. Een oude man zit in een hoek tussen de honden duizenden worsten uit te pakken. In deze ruimte zitten 7 pups en een oude cocker met hartproblemen. (deze hebben we gelukkig meegenomen naar Nederland)

327

Rianne moet naar de WC….die is ín het asiel…ze doet de deur open en de stank komt als een muur op haar af. In een ruimte zonder daglicht met ongeveer 40 graden zitten 7 pups. Dat is lekker plassen……..en die pups …..dit kan dus écht niet.

En dan hangen we weer in de vóórruimte. We voelen ons ontevreden en bespreken dat met Paul, we willen wat doen, okee we zijn te ongeduldig, de volgende dag staat ons genoeg arbeid te doen.

Om 18 uur naar de Bumbar (3 keer links, 3 keer rechts), pas op Paul, een stopbord…..daar moet je stoppen en hele hoge boemsies……

Lekker douchen, beetje klieren, biertje, kletsen, heerlijk eten, lekker lol, kapot naar bed, met een Donald Duck, een goed boek of een GSM.

Donderdag. Half 7 wekker, Paul gaat naar de buurtsuper om lekkere dingen voor het ontbijt te kopen (alles uit de tas ziet er niet meer zo vrolijk uit, we nemen dat wat goed is nog mee naar spas voor iedereen) in de kamer ontbijten, oploskoffie, Rianne als een baby met een fles melk op bed, sommige eten met vreugde anderen met lange tanden…..

Asiel kleren aan en op weg, Annemiek wil met Paul lopen want die heeft spannende verhalen gehoord over otters, slangen en puppy in de bosjes, Rianne en ik gaan in de auto, want ook al heeft Paul de weg goed uitgelegd, mijn richtingsgevoel is dusdanig dat ik in Servië uitkom als ik niet oppas.

094

102

117

120

124

Pups knuffelen, honden aaien en aan de slag. Cattery schoon, eten drinken voor poesjes en dan aan de slag om de ‘operatieruimte’ klaar te gaan maken. Wat een vreselijk smerig hok, met benches die nog nooit zijn schoongemaakt, haren ertussen en onder van jaren.
Annemiek, Rianne en ik zijn uren bezig geweest, zweet van je kop af, maar wel lekker….en het resultaat, wij waren tevreden.  Ik heb thuis al een hekel aan het barbecue rooster schoonmaken nou hier hebben we heel wat spijlen  van de benches gehad. Op een oude tafel gaat geopereerd worden, deze moet nog omhoog gezet voor Tobias.
Paul is de hele dag druk, alles wat los zit vast zetten, alles wat vies is schoon maken, alles wat kapot is repareren. Wat is die man een Kanjer!!

066

’s Middags naar de Lidl, heel veel katten en honden voer, en kattengrit halen, geld halen, naar de bouwmarkt en weer terug.

Rianne, Annemiek en ik gaan met 3 honden uit de eerste groep wandelen naar de rivier en daar lekker zwemmen. Annemiek is bang haaien in de rivier aan te treffen………maar krokodillen zijn niet eng!

111

125

126

151

Heerlijk zo’n duik, met kleren en al, zijn die ook weer schoon, lekker verfrist terug. Honden vinden het geweldig, spelen en happen in het water……..

Rianne is inmiddels verliefd geworden op een pup uit de koffieruimte. De pup ook op haar dus dat zit wel goed! Die gaat dus ook mee…..

080

079

Om 18 uur naar de Bumbar, zelfde ritueel, heerlijk bonensoep alleen…….Annemiek houdt niet van bonen……

Na het eten een spelletje Fase 10, Paul probeert het te volgen, ik moet meedoen, mag niet lezen maar doe het toch, gezellig, veel praten, over de honden, het asiel, de organisatie, het kattenvrouwtje, wat goed gaat en wat niet etc.

Vrijdag

Weer hetzelfde ochtendritueel. Om ongeveer 10 uur komen Tobias (dierenarts), Danielle (dierenartsassistente), Marcha en Conny. 
Alle spullen uit de bus, OK klaar maken en starten. Hele organisatie, welke honden en katten worden vandaag gesteriliseerd of gecastreerd. Er komen veel auto’s met mensen die honden en katten brengen. Paul en ik nog naar de winkel, een inslaaptafel kopen, touw om de poten mee vast te zetten en nog zo wat van die dingen.

085
Tobias laat er geen gras over groeien, bij terugkomst zijn ze al hard bezig!

088

090

091

092

Annemiek, Marcha en Rianne zijn er voor de vóór en nazorg, de organisatie, wie is al klaar, wie niet, waar moeten ze heen in een overvol asiel. Het is een geweldige chaos maar het loopt goed.

136

137


Conny belt, rent, vliegt en organiseert……. Paul en ik gaan spullen halen voor een puppenren zodat die pups uit de WC kunnen. Om 1 uur zitten ze buiten, met een zwembadje en een heus hondenhok. Ze vermaken zich prima.

045

046

048

054

058

060

062

Binnen wordt de één na de ander van zijn of haar vruchtbaarheid afgeholpen. Dat gaat heel anders dan in Nederland omdat de omstandigheden ook heel anders zijn. Soms wordt Danielle even helemaal gek van de chaos in de kleine OK. Iedereen brengt maar benches binnen en kattenkooitjes, het overzicht is even weg……en wordt hersteld.

083

129

In het asiel zit een grote Tornjack, daar ga ik eens lekker mee naar de rivier, beiden heerlijk opgefrist weer terug.

105

’s Avonds gaan al de puppen en ook veel andere honden weer in een bench.  Dat is toch geen leven voor die dieren……..een hele nacht in de bench…….

Om 18 uur zijn de operaties voor vandaag klaar. We ruimen de troep op en gaan naar de Bumbar. Even een heerlijk koel drankje, lekker eten, de dag doorspreken en dan lekker naar bedje.

167

170

171

Wat hebben de 4 nieuwelingen een mooie kamer zeg!! Alles erop en eraan, wij zijn wel jaloers…….

Zaterdag zijn we na een goed ontbijt, met dank aan Paul, weer om 8 uur in spas. Er zit nog geen pup buiten, er zitten nog honden met een jasje aan ( na sterilisatie van de dag ervoor) in de benche, geen eten of drinken gehad. Een kleine pup die de hele dag in de bench zit omdat ze nog niet bij de rest kan omdat ze niet geënt is en waarom niet…omdat er geen entstof is…… Aan de slag dus!

Het opereren begint weer in vlot tempo.  Weer worden er veel dieren gebracht. Ik kwam terug na een wandeling met een hond, grote commotie voor het asiel.

Er was een kettinghond gebracht die aan een pinnenhalsband zat en brood en broodmager was.

131

132

Kapotte oren en vel over been. Conny stond heftig te praten dat deze hond niet meer terug kon naar zijn eigenaar. Na hele lange ruzies en discussies met de president van het asiel, wordt besloten dat hij blijft.

134

Kroatië is toch eigenlijk gewoon nog een ontwikkelingsland. Mensen hebben het niet goed en vinden het dus ook niet nodig dat hun huisdier het goed heeft. Het land heeft de afgelopen tijd veel oorlog en geweld meegemaakt en mensen gedragen zich er nog naar. De president was bang bedreigd te worden door de eigenaar……

Iedereen is de hele dag heel hard bezig. Paul zien we lange tijd niet en die heeft een nog niet betegelde gang helemaal afgebikt. Op de vloer lag centimeters en soms decimeters dikke plak van stront, vuil, haren van jaren. Smerige klus, maar wel geklaard, zodat er de volgende keer betegeld kan worden. Dat is natuurlijk veel beter schoon te houden.

Na al het werk de OK opgeruimd omdat we de volgende dag in de buurt van Zagreb bij Jelena ook dieren gaan opereren. Als nou de ruimte zondag maar leeg blijft zodat we maandag weer door kunnen gaan.

Weer heerlijk gegeten en een gezellige avond gehad. Paul, Tobias, Rianne en Annemiek hebben elkaar bovenbenen blauw geslagen met een dom spelletje. Zelfs Conny had even tijd om er gezellig bij te zitten.

162

164

166

Zondag. Eerst even naar het asiel, weer hetzelfde verhaal, pups nog binnen, geopereerde honden nog in benches en met jasjes aan. Dat eerst maar oplossen. De grote magere kettinghond ligt nog in een bench en de OK. Paul tilt hem eruit en ik ga een stukje met hem lopen. Wat een mooie en lieve hond is dat. We praten een tijdje over de naam en het wordt: Joep!! Wat is hij blij…….

133

Dan met bus en auto naar Jelena. Zij woont met haar vriendin in een prachtig huis, dat nog niet is afgebouwd wegens geldgebrek, met een heleboel honden en heel veel pups en katten. Van Jelena zelf moeten 3 dieren geholpen worden.

202

204


Conny, Jelena en ik gaan op weg om in de omgeving honden en poezen op te halen waarmee de afspraak was gemaakt dat ze zouden worden geopereerd. Gratis! Nou mooi niet, een oud mannetje had zich bedacht en bij het volgende adres hadden ze de katten niet opgesloten en konden ze er maar 1 pakken. Dat schiet lekker op……

Dan naar een asiel in Zagreb om honden op te halen. Een asiel kun je het niet noemen, honden tussen hekwerk waarvan duidelijk was dat ze daar al maanden niet uit waren geweest.

172

175

176

180

182

195

5 honden mee en 2 ½ uur later kan Tobias weer wat doen.

210

207

214

217

En verder zitten er veel wachtende handen. Annemiek, Rianne en ik besluiten terug te gaan naar Varazdin om te kijken of we daar nog iets kunnen doen. Paul was is spas gebleven en heeft zich de hele dag goed nuttig kunnen maken. Wij kopen goedkope sigaretten en lopen nog met een paar honden.

Om 18 uur weer naar de Bumbar, douchen en dan lekker biertje en maar wachten op Conny, Tobias, Danielle en Marcha. Om 20 uur komt het eten, maar ze zijn er nog steeds niet. Blijkt dat Monica om 19 uur nog kwam met 12 honden………tja je bent er voor de honden dus allemaal geopereerd en om 12 uur ’s nachts waren ze weer in het hotel.  Wat een inefficiënte rotdag!

Maandag OK weer opbouwen, ze zijn eindelijk gekomen om de plek, waar het puppenverblijf gebouwd moet gaan worden, af te graven!

 P1090223

P1090228

P1090229

Verder veel georganiseer. Tobias en Danielle gaan om 12 uur terug om op tijd terug te zijn voor het werken de volgende dag. Met de Volvo dus Annemiek en ik gaan mee. Er gaan wat honden mee met ons, enkele labradorpups en een ander puppy.

De rest gaat ’s avonds terug naar Nederland in de bus.

Gelukkig komen we allemaal goed de grens over, de reis is weer lang, maar gezellig. Ondanks de poepende pup op de achterbank in de Volvo. Ik kan inmiddels geen Paul de Leeuw meer horen en de stampmuziek van Tobias komt ook mijn neus uit.

We brengen Tobias en Danielle naar Havelte, brengen de pups naar Koekange waar Greetje om 2 uur ’s nachts zo lief is de honden op te vangen en gaan met 1 labradorpup (die Annemiek opvangt) naar huis. 3 uur ’s nachts te moe om te douchen, heerlijk mijn eigen bedje…..en morgenochtend om 9 uur zijn Conny, Paul, Rianne en Marcha met de hondjes weer in Koekange en kan ik Joep ophalen………….

Wat hebben we veel gedaan.

Een enorm indrukwekkende week, waarin emoties elkaar snel opvolgen.
Ondanks de erbarmelijke omstandigheden waarin de honden daar leven, hebben we gedaan wat we konden.
Er moet nog veeel meer gebeuren en hebben we ook gewoon veel plezier gehad.

040

041

Een aanrader voor iedereen om een keer mee te gaan en te helpen!!!!!

Petra Plasterk

 

We zijn weer thuis,
Gelukkig konden er wat hondjes mee terug.
 
260
 
331
 
345
 
370
 
447
 
 
Kan best 5 labradors met diaree achter in een volvo haha
 
354
 
447
 
448
 
De honden gaan mee met nieuwe baasjes en opvanggezinnen:-)
 
293
 
295
 
319
 
 
het was weer een topweekje
Met heel veel dank aan alle vrijwilligers en donateurs !!!!
 
454